Naša priča

Uoči prve Sveučilišne esport lige 2017. godine na FER-u se okupila skupina studenata, ljubitelja računalnih igara s ciljem predstavljanja Fakulteta na ligi. U Stablu znanja odmjerili su snage s preko 250 natjecatelja s 25 visokih učilišta. 

Zbog velikog odaziva na ligu i očitog zanimanja javnosti za esport, u umovima nekolicine studenata zaiskrila je ideja o okupljanju gamera FER-a u jednu udrugu za organizaciju i sudjelovanje FER-ovaca na esport eventima diljem Hrvatske. Svojim radom i trudom oformili su FER esports sekciju i doveli nas do ovdje ni ne sluteći koji će biti budući doseg njihovih ambicioznih planova. Novopridošli članovi iskazali su zanimanje za mnoge igre, čime se broj igara - s originalnih četiri sa Sveučilišne lige - proširio na njih petnaestak.

S vremenom nam se pridružilo preko stotinu igrača, nakon čega smo počeli organizirati i turnire. Fakultet je prepoznao potencijal naše sekcije te nam pružio podršku u svakom pogledu, osiguravajući nam prostor i računala za organizaciju turnira. Prvo natjecanje u organizaciji FER esports-a bio je League of Legends turnir organiziran na Danima otvorenih vrata FER-a 2019. koji se pokazao velikim uspjehom, s čak 22 prijavljena tima iz hrvatskih srednjih škola i fakulteta. Iste godine ljubav prema esport igrama doveli smo i na STEM Games, jedno od najvećih međunarodnih studentskih natjecanja u znanju, sportu, a od 2020. - i esportu. Pojedinci iz vodstva naše sekcije pridružili su se STEM Games organizacijskom timu, pomogavši četirima postojećim arenama iz znanja pridodati i petu - eSport Arenu. Od 2021. krenuli smo i s organizacijom vlastitog velikog esports turnira: FER Esports Championshipa.


Aktivnosti sekcije

Esport sekcija sastoji se od većeg broja igrača i manjeg broja volontera - studenata koji iz svojeg često zauzetog rasporeda izdvajaju vrijeme za organizaciju i vođenje sekcije. Voditelji podsekcija su dobrovoljci odgovorni za aktivnost i regrutaciju unutar svoje podsekcije, izabrani za predvođenje igara u kojima su i sami vješti. Voditelji pojedinih podsekcija za igrače, bilo početnike ili one naprednije, organiziraju treninge u kojima članovi uz pomoć drugih igrača mogu izbrusiti svoje vještine i strategije, dok timovi igrača ovdje upoznaju stilove svojih kolega i uče se suradnji i timskom radu. Druženje i povezivanje studenata Fakulteta primarne su zadaće treninga, dok poprimaju ozbiljniji oblik tijekom priprema za natjecanja. Osim za natjecateljske igre, sastajanje se organizira i u manjim podsekcijama, doduše uglavnom zbog razonode. Naporni treninzi i dugotrajni sastanci često završavaju opuštanjem uz piće u obližnjem kafiću uz partiju bele, daleko od blještavih zaslona kojima su studenti izloženi tijekom dana.

Kao jednim od predvodnika organiziranog studentskoga esporta na ovim prostorima, dužnost nam je promocija i popularizacija esporta kako među studentima, tako i među mladima općenito. Svoje iskustvo u formiranju i upravljanju sekcijom odlučili smo i podijeliti sa studentima drugih fakulteta, držeći prezentaciju u Stablu Znanja Studentskog centra u Zagrebu u prosincu 2019. godine. Kolege s drugih fakulteta informirali smo o izazovima stvaranja nove sekcije, kao i o mogućim prilikama koje se pritom otvaraju za fakultete i same studente. Kao relativno novoj niši u natjecateljskom svijetu, esportu nedostaje zdrave konkurencije. Uz pomoć zainteresiranih pojedinaca s drugih fakulteta to namjeravamo promijeniti jer konkurencija je ono što nas tjera da budemo bolji i otvara mogućnosti za daljnji rast i razvoj.